• Het verhaal van succes!

  Spirit, De leukste amateurclub van Nederland!
  gescheven door: Jan Verkade

  Laatst vroeg iemand aan mij hoe ik bij Spirit verzeild was geraakt. Hij dacht dat ik pas sinds korte tijd bij de club rond liep. Toen ik hem vertelde dat mijn beide zoons er al zo’12 en 15 jaar voetballen en ik dus ook al zo lang bij Spirit kwam, keek hij mij verbaast aan. Zo lang al? Hoe komt het dan dat je de laatste tijd pas zo actief bent? Ik moest even goed nadenken en toen wist ik het. "Ik ben besmet", zei ik. Besmet? Waarmee dan? "Met het Spirit virus", antwoordde ik. Wat is dat dan????.het Spirit virus? Opnieuw dacht ik na en zei : "dat is als je langzaam maar zeker net zo enthousiast begint te worden als al die vrijwilligers die bij Spirit rondlopen en de kleur van je bloed langzaam verandert van rood naar geel-wit." De ander begreep het.

  Medio oktober maakte Radio 538 bekend dat zij, in samenwerking met de ING en de KNVB, een wedstrijd voor amateur voetbalverenigingen organiseerden. Om mee te kunnen doen was het zaak om zoveel mogelijk mensen on-line op je club te laten stemmen. Daarnaast was het de bedoeling om een zo leuk mogelijke foto’s, video’s en teksten te uploaden op een speciale website van Radio 538. De vier verenigingen die de meeste stemmen zouden weten te verzamelen zouden uiteindelijk in de finale gaan uitmaken wie de titel "De Leukste Amateurclub van Nederland" in de wacht zou gaan slepen. met De hoofdprijs : € 20.000,= voor de "clubdroom" De grote animator vanuit Spirit was Erwin Spek. Hij heeft velen benaderd en gepushed om vooral maar zoveel mogelijk te stemmen. Uiteindelijk verzamelde v.v. Spirit 2357 stemmen en wist hierdoor door te dringen tot de finale.

  Zondagavond 17 november. Ik open mijn mailbox en weet even niet wat ik zie. Anne, Mirella, Henk, René, Jeffrey, Erik en nog wel een stuk of 10 andere namen staan op m’n beeldscherm te lezen, met even zo vele mailtjes er bij. Wat is dit? Al snel blijkt dat ik inmiddels een aantal uurtjes, tig apps en evenzoveel Tweets achter loop. "Onze" voorzitter is vanmiddag gebeld door Radio 538. Spirit is de tweede finalist van de door Radio 538 en ING uitgeschreven wedstrijd : "De leukste amateurclub van Nederland." We zitten bij de laatste vier. En dat op 1173 deelnemers!! Vlug lees ik alle mails en concludeer dat de schrijvers er van staan te popelen om aan de slag te gaan om hun cluppie in de schijnwerpers te zetten. Het enthousiasme werkt zoals zo vaak aanstekelijk en al snel gaan mijn vingers over het toetsenbord. "Hallo Henk????gefeliciteerd! Als je hulp kunt gebruiken dan????????" Niet veel later een korte mail terug : " morgen na de Algemene Leden Vergadering oprichting feestcommissie. Ik reken op je." Mijn week lijkt gevuld!

  Maandagavond voor de AVL stroomt het geel-witte bloed al met veel kracht door de aderen van alle aanwezigen. Iedereen is eigenlijk maar met één ding bezig : Dé club van de Krimpenerwaard moet en zal Dé club van Nederland worden. En iedereen heeft daar zo z’n ideeën over. Maar eerst moet er nog vergaderd worden en de agenda is best lang. Om een uur of half elf is het dan zover. Henk had vooraf aangegeven dat vrijwilligers voor de op te richten feestcommissie na de vergadering apart moesten gaan zitten. Opnieuw werd duidelijk hoe groot de clubliefde binnen Spirit is, als ongeveer 35 personen zich afzonderen. Wanneer alle aanwezigen om beurten wordt gevraagd om zijn of haar ideeën te spuien met betrekking tot de komende check out van de jury, blijkt dat iedereen al volop heeft nagedacht over hoe en wat. Het ene voorstel buitelt over het andere heen. Aan het einde van de bijeenkomst, het is inmiddels rond half een, is er een actielijst met ruim 100 aandachtspunten. Iedereen kan aan de slag.

  Dinsdagavond opnieuw overleg. Wie dacht dat iedereen dinsdag overdag rustig aan zou gaan starten om alle plannen verder uit te werken, had het goed mis. De vaart zat er al goed in! Wat een werk was er al verzet! In een uitstekende sfeer probeerde iedereen te vertellen wat er al was gebeurd, maar vooral ook wat voor ideeën er dinsdag in de loop van de dag weer waren ontstaan. De voorzitter deed zijn best om alles in goede banen te leiden, maar kon niet voorkomen dat er af en toe een kakofonie van geluiden de bestuurskamer vulde. Ach wat boeit het. Het was gezellig en voor een goede zaak!

  Woensdag geen overleg, wel volop social media. Als je al een uurtje niets had gelezen, liep je al weer achter bij de actualiteit. Wat een gedrevenheid. Niets te veel, alles voor de club.

  Donderdagavond weer bij elkaar. Laatste actiepunten doornemen, budgetten vaststellen, verkeersplan, versierplan, geluidsplan, horecaplan, vuurwerkplan, website updaten, laatste mails er uit????????????vol gas! Nog krap twee dagen, dan gaat het los. Morgenavond de generale repetitie.

  Vrijdagavond was de spanning echt voelbaar. De eerste vermoeide gezichten waren te zien en hier en daar een knauwtje of een afgebeten zin! Geeft niks, er is door iedereen hard gewerkt en er ligt een fantastisch plan. Kantine leeg, alle stoelen en tafels in de boshut. Enthousiaste dames waren al volop aan het versieren. Eric de Vendt en z’n mannen rolden de snoeren uit voor de geluidsinstallatie en de dranghekken werden op de juiste plaatsen gezet . Tijd voor de "generale." Met de stopwatch in de hand werd het parcours afgelegd. Er leek tijd over te zijn. Nog een keer repeteren. Bezoek aan de bestuurskamer, dames kleedkamer en de kantine extra inplannen in het draaiboek. Nog een keer lopen aan de hand van de door Anne-Hendrik opgestelde digitale looplijnen. Wat een kwaliteit hebben we toch binnen de club! Draaiboek definitief. De boel versierd. We gaan er voor!! Drie enthousiaste vrijwilligers bleven slapen in de kantine om hetgeen al klaar was te beveiligen. Geweldig toch!

   

  alt

  Zaterdag, D-Day! Na een onrustige nacht werd ik al vroeg wakker. Vandaag was het eindelijk zover. Rond een uur of tien in de auto en op naar de leukste club van Nederland. Provinciale weg uit, links af richting Ouderkerk??????????????..De beelden!! Ze zouden toch geel zijn?? Hand in hand en naar mijn gevoel geniepig lachend, stonden ze daar. In plaats van het vertrouwde kanariegeel hadden onverlaten "onze" beelden rood geverfd. En dat was nog niet alles. Bij binnenkomst op het complex viel het direct op : een rode doelpaal!! Zal toch niet waar zijn!! Gelukkig bleef het hier bij. Later gingen de geruchten via Twitter, dat een aantal DCV supporters dit op hun geweten zouden hebben. Ach, het zij zo????????hebben ze daar ook eens iets te lachen.
  alt

  In de loop van de ochtend begon het complete circus binnen te komen. Eerst een aantal mensen van Radio 538, even later de mensen van ING, verantwoordelijk voor het opbouwen van het penalty doel en de nodige reclame uitingen. De Spirit sjaals, t-shirt en andere clubattributen vlogen inmiddels al over de toonbank. En wat te denken van het weer! Dit kon niet meer stuk. Langzaam maar zeker begon de spanning op te lopen. Pieter, onze verkeersleider, melde dat alles ok was. De geluidsinstallatie werd getest, het "ballonnenteam" pompte alsof hun leven er vanaf hing en het parcours werd, nu in het bijzijn van alle betrokkenen, nog eens een keer afgelegd en op tijd gecontroleerd. De klok tikte door, 12.00 uur??..13.00 uur??..14.00 uur. De spelers van het eerste liepen zich warm voor de oefenwedstrijd tegen BVCB. Henk, Jelmer, Jan en Roland staken zich in een strak pak en overal waar je keek zag je het geel worden. Het eerste ging met een achterstand de rust in. Normaal baalt iedereen daar van, nu boeide het niet écht. Andere zaken aan het hoofd. Nog een uur, dan zou het los gaan. 16.00 uur. De officiële aftrap van wat een fantastische happening moest gaan worden. Ik stapte op de tot podium omgebouwde aanhanger, nam nog een slok water en startte met het draaiboek! WELKOM OUDERKERK!! WELKOM SPIRIT!!alt

  Inmiddels was het plein voor de kleedkamers goed vol gelopen. Vanaf het podium was dit prima te overzien. Kijken of iedereen er een beetje zin in heeft. Oefenen van het aangepaste clublied, zou dat lukken? Snel werd de alternatieve tekst uitgedeeld en uit honderden kelen klonk het "????..die kleedkamers komen, daar willen wij voor gaan????." Dat gaat goed wel komen! Zicht op "de oprijlaan" had ik niet. Om kwart over vier daar maar eens gaan kijken. Niet te geloven????????.wat een volk en wat een enthousiasme. " ????.zul-len we laten ho-ho-ren SP-IR-IT?????? " klonk het uit honderden kelen. De spelers van het tweede stonden vooraan met fakkels in de hand, gereed om de jury een warm welkom te heten. Alles en iedereen was er klaar voor. 16.25 uur,Henk belt! Jury is vertraagd, een minuutje of tien. Hoe vangen we dat op? De muziek was tot half vijf geprogrammeerd en niemand zat er op te wachten dat ik nog tien minuten vol zou brullen. Even leek de sfeer weg te vallen, maar al snel kwam de boodschap : "De auto komt er aan!!" En wat er toen gebeurde! Het sportpark leek wel te ontploffen. Wat een herrie, wat een vuurwerk en wat een geluid van de 538 auto! Heel Ouderkerk trilde op z’n grondvesten??????.geweldig! alt

  Ons ontvangstcomité, aangevuld met de locoburgemeester, de gemeentesecretaris en "onze" ambassadeurs Stefan de Vrij en Ebie Smolarek, heetten de jury een warm welkom. Onze prachtige Spirit hostesses deelden een biertje uit en toen kon de checkout beginnen. Voorafgegaan door "time manager" Onno en vier gele Pieten werd koers gezet naar het pannaveld. Hier moesten in 5.38 minuten zoveel mogelijk punten worden gescoord in het ING penaltydoel. De geselecteerde spelers deden het uitstekend en overklasten de spelers van Quick Boys, waar de jury een week eerder was geweest. Daarna ging het hele gezelschap naar de kleedkamers 3 en 4 om de jury te laten zien wat de clubdroom is; het opknappen van de kleedkamers. Vervolgens op naar de volgende opdracht, het zingen van het aangepaste clublied en het meten van de decibellen die de zingende en juichende menigte met elkaar produceren. Wie anders dan ons clubicoon Eddie kan het clublied met zoveel enthousiasme en passie ten gehore brengen? Maar eerst de verkiezing van de"man of the match" eveneens door Eddie. Eerst werden René Groen, Ryan Terlouw en Bjorn Zierts als mogelijke kandidaten naar voren geroepen. Gezamenlijk vormden de nummers van hun shirts het getal 538, als ode aan de gelijknamige zender. Daarna was het de beurt aan Kevin van Vliet om daadwerkelijk als "man of the match" door Eddie te worden gekozen en met een knipoog naar de ING als een "leeuw van een speler" te worden omschreven.

  En wat er toen gebeurde!!????????????????..1500 mensen, groot en klein brulden de twee coupletten van "ons clublied" vol overgave mee! Geweldig????.wat een ontlading. Het kan haast niet anders of de decibellenmeter moet op tilt zijn geslagen.alt

  Daarna????????.op naar d snack van dé club. Vol trots en ondersteund door de drie Spirit dames, promootte slager Jan Mourik zijn met goud bekroonde snert. Het smaakte de jury uitstekend. Even een blik in de dameskleedkamer (zo willen we die andere ook graag opknappen) de bestuurskamer en de kantine en weer door naar de volgende opdracht : balvaardigheidspelletjes. We wisten al dat er binnen de vereniging nogal wat clowns rondlopen, maar dat er ook zulke uitstekende goochelaars zijn! Hans Kazan zou er jaloers op worden. De jury werd zeer aangenaam verrast. Wat een kwaliteit hebben we in huis! 

  Snel, gezien de tijd,op naar de volgende opdracht. Dé club vrijwilliger. Bij Spirit lopen zoveel vrijwilligers rond en wordt er zo hard door iedereen gewerkt, dat je eigenlijk alle vrijwilligers wel zou willen presenteren. De opdracht was echter duidelijk????????het moest om 1 persoon gaan. Maandagavond nog, tijdens de ALV, had Dirk van Duijvendijk de Steef van Kooten penning ontvangen vanwege zijn grote betrokkenheid bij en inzet voor de club en met name nog zeer recent, bij de aanleg van de twee kunstgrasvelden. Onder strenge bewaking van twee beveiligers en getooid met een bijpassend kapsel en zonnebril, werd Dirk onder een Spirit vlag als Dirk Balotelli naar buiten gebracht. Als een volleerd toneelspeler stal hij vervolgens de show en de harten van de jury! Wat een succes.

  alt

  Dan volgt er een spektakel waar de jury geen enkele weet van heeft. Na een massale countdown van 10 naar 0, zwaaien de deuren van de kleedkamers open en komen er zeker 100 pupillen, gekleed in het kanariegeel, naar buiten gerend. Dit als symbool van de clubdroom.

  En tot slot????????????het kippenvel moment!! Onder aanvoering van opnieuw Eddie klinkt uit 1500 kelen het "You’ll never walk alone" over het sportpark. Vuurwerk kleurt de lucht, terwijl honderden ballonnen, voor een groot deel voorzien van lampjes, worden losgelaten. Wat een geweldige finale!!

  Dan is de checkout officieel afgelopen en het draaiboek uit, maar er is nog tijd over en Henk zal Henk niet zijn als hij hier niet dankbaar gebruik van maakt. Vol trots vertelt hij de jury nog maar eens wat een geweldige club Spirit wel niet is. En dat we alles met vrijwilligers doen en dus niemand betalen. En, dat we eigenlijk al gewonnen hebben, ongeacht de uitslag van de jury. Het laatste geloei ontsnapt uit de 1500 kelen. We hebben de S????we hebben de P????..we zijn de beste van allemaal!! Met een tas vol Spirit promotie artikelen, een grote taart en een Treffer Special, verlaat de jury het terrein. Nu wordt het wachten, nog drie lange weken! 

  treffer-538-lav Klik hier om de speciale treffer te bekijken!

   alt

  Wat er daarna volgde was een lange, lange dorstige avond met ongelooflijk veel gezelligheid en een sfeer die alleen bij Spirit te vinden is. Een dag om nooit meer te vergeten. Een dag, uniek in de geschiedenis van de club! 

  En zondag??????????..gewoon weer al die vrijwilligers die alle zooi kwamen opruimen! Geweldige club toch? (spatie met bovenstaande zin vervalt)

  De twee weken na de checkout werd duidelijk dat we behalve van Quick Boys, ook concurrentie kregen van v.v.Renswoude en GVVV uit Veenendaal. Van deze drie deelnemers leek v.v. Renswoude onze grootste concurrent te zijn voor de titel. De tijd zou het leren.

  Dinsdag 10 december ontvangt de voorzitter de volgende mail : Zaterdag 14 december wordt de winnaar van "de leukste amateurclub van Nederland" bekend gemaakt. Om 13.45 uur stopt er bij alle vier de finalisten een limousine met geblindeerde ramen. Zorg dat uw supporters op afstand blijven en niet naar binnen kunnen kijken. Als de deur opengaat en de voltallige jury naar buiten komt, bent u winnaar. Stapt er iemand anders alleen uit de auto, dan heeft een van de andere finalisten gewonnen.

  Hoe bedoel je????spanning opvoeren? De mail en de hierbij gegeven beknopte informatie gaven al direct weer speculaties en waren aanleiding om opnieuw allerlei ideeën voor festiviteiten uit de kast te halen. De mails vlogen al weer over het scherm. Omdat de definitieve keuze van de jury inmiddels vast stond en mede gezien de winterfair in Ouderkerk, werd besloten om geen extra’s uit de kast te halen. Wel werd de Spirit aanhang via de website opgeroepen om weer massaal en in het geel gekleed om 13.30 naar het sportpark te komen om het officiële moment bij te wonen. Wat een spanning weer. Nog 4 dagen, dan weten we het eindelijk!!

  Zaterdag 14 december, de grote dag. Om 12.00 uur zal Radio 538 beginnen met een live uitzending die voor een groot deel gewijd zal zijn aan de bekendmaking van "De leukste amateurclub van Nederland." Uiteindelijk zullen we om ongeveer kwart voor twee weten waar we aan toe zijn. Om een uur of half elf kan ik niet meer wachten en ga ik op weg naar de club." De twee van Ouderkerk" zijn nog steeds gehuld in het geel wit. Ze lachen me nu heel opgewekt toe en lijken te zeggen dat het allemaal wel goed gaat komen. Heel anders dan een paar weken geleden toen ze in een ander tenue waren gehuld en zo geniepig keken! Zouden zij de uitslag soms al weten? Wat "de twee" betreft??????ze zijn echt "hot" in het dorp. De pers, de gemeente en zelfs de "veldwachter" zijn heel de week al in de weer geweest om "de vandalen" te vinden die de geel-witte kleuren hebben aangebracht. Ze zouden toch beter moeten weten!! Zeker drie weken niet buiten geweest!!

  Op het sportpark is het nog redelijk rustig. Drie comitéleden zijn bezig om buiten vlaggenlijnen op te hangen en uiteraard is er overal voetbal te zien, maar verder???????????? stilte voor de storm? Handen uit de zakken en even helpen met die vlaggenlijnen. Natuurlijk hebben we het met z’n vieren over de kansen die we hebben en de spanning die we allemaal toch wel voelen. Nog een uurtje of drie, dan zullen we het weten. Bas Jonker schiet me aan en weet te vertellen dat er "iemand" rond loopt die betrokken is geweest bij het beplakken van de vier limousines van Radio 538. Volgens zeggen zou alleen de auto die naar de winnende club gaat zijn beplakt en de overige drie niet. Ik schiet de betreffende persoon aan, maar die wil niets kwijt. Ook het aanbod om onder het genot van een broodje en een kop koffie elkaar nog eens goed aan te kijken slaat hij af. Jammer, nog steeds die onzekerheid. De voorzitter arriveert. Kort nachtje gehad. Vannacht tot half twee op de winterfair geweest en om 5.38 liep de wekker af! Toeval? Het is 12 uur en Radio 538 begint met de live uitzending. Het team dat naar de winnende club zal vertrekken wordt geïnterviewd. Wij ontleden elke zin om er vooral maar uit te kunnen halen dat ze richting Ouderkerk komen. Heeft geen nut, er is geen enkele link. Langzaam maar zeker begint het drukker te worden. Weer veel jeugd en veel geel-wit. Ik wordt geroepen door Marc van der Wal. Hij heeft een vriend aan de telefoon die in een bus zit in Schoonhoven. Achter de bus rijdt een grote limousine van Radio 538. Ik vraag hem of de auto beletterd is, dit blijkt het geval te zijn. Zouden we dan toch? We beginnen elkaar steeds meer op te fokken. Pfffffffff. Half twee, tijd om naar de weg te gaan. Met z’n vieren kijken we de straat uit. Rode auto??????.groene auto??????..bestelwagen??????????????Hummer!! Met belettering! Dezelfde als drie weken terug. 

  alt

  Snel naar Henk gebeld. De auto stopt op afstand om vervolgens na enkele minuten weer in beweging te komen. Twee beveiligers lopen voor de auto uit. Dezelfde twee als drie weken geleden! Zou dit toeval zijn? We worden aangespoord om voor de auto uit te gaan rennen, anders is de ontknoping niet op tijd op de radio. Lang geleden dat ik zo hard heb gelopen. We komen aan op het inmiddels bomvolle plein. Uit de radio klinkt live de stem van 538 vanuit de studio. Er is contact met de jury in de "winnende" auto. De radio stoort enorm!! Dit moet een voorteken zijn!! We tellen af: 5-4-3-2-1, de deur zwaait open en??????????????????

  alt

  De adrenaline giert door de lichamen van alle aanwezigen. Het geel-witte bloed bereikt het kookpunt. Ik voel m’n stembanden protesteren, YES, WE ZIJN HET GEWORDEN!!! Onder enorm gejuich stapt de voltallige jury uit de hummer, gevolgd door de twee ING leeuwen en de promo dames van Radio 538. De voorzitter is in extase, flessen champagne knallen open, een cheque met het bedrag van €20.000,= wordt boven de hoofden van de menigte getoond. De beker met de grote oren voor de winnaar." We hebben de S????we hebben de P we hebben????.." klinkt het uit honderden kelen. Er wordt geklonken, gedronken, gejuicht??????????.SPIRIT????de allerbeste amateurclub van Nederland. De titel is van "ons."

  alt

  Later zou duidelijk worden waarom de jury voor Spirit heeft gekozen. Clubliefde, uitstraling, één grote familie, algehele betrokkenheid. "Wij zouden onze kinderen ook bij deze club laten voetballen." Geweldige argumenten toch! Om apetrots op te zijn!!

  Zaterdagavond vroeg iemand op de winterfair aan mij hoe ik zo betrokken ben geworden bij Spirit. Ik vertelde over de clubliefde die ik in al die jaren bij alle mensen had gezien en over en het virus waarmee ik besmet was geraakt. De ander begreep het. Toen dacht ik nog eens na. Virus??????????.helemaal niet! Een virus gaat over, dit nooit meer. Geel-wit zit nu ook voorgoed in mijn bloed!

  alt

  Met dank voor de foto’s aan: "Erwin Spek Fotografie" en "Marco Mackenbach Fotografie".