• Spirit laat zich door de scheidsrechter van de wijs brengen

Vooraf gezien:

Spirit ontvangt zaterdag Dilettant op het Ouderkerkse sportpark. Dilettant is de verrassende koploper van de competitie. Als enigste ploeg won Dilettant de alle wedstrijden tot nu toe gespeeld. En dat doet de ploeg uit Krimpen a/d Lek met indrukwekkende cijfers. In alle gewonnen wedstrijden werd minimaal 4 keer gescoord. Zo werd er met 3-4 gewonnen bij Lekkerkerk en 4-5 bij VVOR. In de thuiswedstrijden werd met 6-3 gewonnen van Zestienhoven. Tegen HBSS en Zwarte Pijl werd met 4-1 gewonnen.
    Ook in de bekerpoule werd er ruim gewonnen: 0-5 bij Nieuwerkerk en 4-1 tegen AGE-GGK. In één officiele wedstrijd werd maar 2 keer gescoord. Die wedstrijd werd dan ook niet gewonnen. De laatste bekerwedstrijd, waarbij Dilettant aan een gelijkspel genoeg had om groepswinnaar te worden, eindigde in Krimpen a/d Lek in 2-2.
    Spirit en Dilettant hebben nog nooit in competitieverband tegen elkaar gespeeld. Nadat Dilettant in de zaterdagcompetitie is gaan spelen kwam het 3 jaar uit in de 4e klasse. Vorig seizoen werd het kampioen met ook een indrukwekkend doelsaldo: 103 doelpunten voor en 26 tegen.
    De wedstrijd Spirit tegen Dilettant begint zaterdag om 15.00 uur. De eerste derby in Ouderkerk van dit seizoen staat onder leiding van scheidsrechter Van Lith.

Wedstrijdverslag:
    Spirit is er niet in geslaagd de 2e derby van het seizoen ook te winnen. In een tumultueuze wedstrijd waren het uiteindelijk de bezoekers die er in blessuretijd met de winst van door gingen (1-2).
    Beide ploegen startten de wedstrijd voorzichtig. In de loop van de eerste helft nam Spirit het initiatief en kreeg het kansen op de openingstreffer. Een schot voor langs kon net niet door Kevin Guttink ingetikt worden en een vrije trap van Eric Jansen miste te veel kracht. Ook Tim van der Zee kreeg na een half uur spelen de bal niet goed onder controle om zijn kans in een doelpunt te verzilveren. In de 37e minuut deed de middenvelder dat wel. Met een prachtige goal zette hij zijn ploeg zeer verdiend op 1-0.
    Spirit controleerde de wedstrijd. Dilettant kwam er niet aan te pas en de Ouderkerkers konden zeer tevreden de rust in gaan.
    De 2e helft werd dan ook gestart zonder wissels en het wedstrijdbeeld was hetzelfde als in de eerste helft. Dilettant werd niet gevaarlijk en Spirit voetbalde er rustig op los.
    Totdat in de 56e minuut het totaal misging. In het verloop van de wedstrijd speelde de warrig fluitende scheidsrechter Van Lith een hoofdrol. Timme van Hof werd gevloerd. De geïrriteerde aanvaller weigerde de aangeboden hand van zijn tegenstander en sloeg deze hand weg. Tot ontsteltenis van iedereen trok de arbiter direct rood. Nog geen 5 minuten kreeg ook Robbin Brouwer een rode kaart. Robbin pakte de bal voor een inworp, maar werd gehinderd door zijn tegenstander, die hem met 2 handen aan zijn hoofd vasthield. De scheidsrechter zag het als een worsteling van 2 kanten en bestrafte beide met geel. Voor Brouwer zijn 2e en moest de kleedkamer op gaan zoeken. Dilettant rook kansen en meldde zich voor het eerst in de buurt van het doel. Ruim een kwartier voor het eind, mede door een misverstand achterin, kwam Dilettant op gelijke hoogte (1-1).
    Spirit speelde een ongelijke strijd. Elke reactie op het fluiten werd bestraft met geel. Zo kreeg Ruben Slooff geel te zien en in de 74e minuut werd Sander Kalkman bestraft met zijn 2e gele kaart. Ook trainer Richard van Cappellen moest het veld verlaten.
    Ondanks de ongelijke veldbezetting kwam Spirit toch aan voetballen toe. Anton de Koning speelde daarbij een grote rol. Elke uitverdedigende aktie leverde hem meters voorsprong op en kon hij de magere hoeveelheid aanvallers bedienen. Ruben Slooff zag een inzet van hem net naast gaan en vlak voor tijd rondde Kevin Guttink een voorzet van Raoul Haliwela bijna af. De Dilettant keeper kon de bal nog net met zijn voet uit het doel houden.
    In de blessuretijd viel het doek voor Spirit. Met een man meer situatie voor het doel van Bastiaan Haasnoot zag Spirit de wedstrijd uit zijn handen glippen.
    In het restant van de blessuretijd gebeurde er nog van alles wat niets met voetballen te maken had. De trainer van Dilettant werd ook weggestuurd. Buiten de hekken volgde een ruzie, waarbij iedereen zich ging bemoeien. Het bleef bij vocale bemoeienissen en de kaarten bleven verder op zak.
    Na het fluitsignaal konden de bezoekers opgelucht ademhalen. Zij blijven met dit resultaat ongeslagen koploper. Of dat ook gebeurd was als Spirit met 11 spelers de wedstrijd uit had kunnen spelen is de vraag.
    Spirit zal misschien ook moeten wennen aan het niveau scheidsrechters. Het lijkt er op dat er sneller kaarten getrokken wordt dan dat men gewend was in de 2e klasse. En of ze allemaal terecht zijn, dat valt te betwijfelen. Ook vandaag zijn weer veel kaarten gegeven. Buiten het wegzenden van de beide trainers vielen er 8 gele en 1 rode kaart. Terugkijkend naar de vorige derby (Perkouw uit), daar vielen 9 gele kaarten en 2 rode. Een buitenstaander zou denken dat deze wedstrijden geen voetbalwedstrijden waren, maar een slagveld. Dat laatste was zeker niet het geval. Ook Spirit tegen Dilettant was geen harde en onsportieve wedstrijd. Maar het was wel een derby. En bij een derby, met veel publiek langs de kant, komt altijd meer kijken dan alleen een voetbalwedstrijdje tussen 2 ploegen.
    Spirit moet de wonden gaan likken en zich richten op de volgende wedstrijd. Volgende week gaat de Ouderkerkse ploeg op bezoek bij DVO’32, de nummer 3 in de competitie.